Siirry sisältöön

Kyrön skanssi

Vanhat vilja-aitat ovat merkittävä osa Karvian historiaa. Vanha kansa Karviassa siunasi kylvönsä värssyllä: ”Ylene ylemmäs yhden silmä. Kasva korkeammaks katehen korvaa.”

Skanssin aittojen rakennusaikaan Karviassa oli runsaat 50 asuttua taloa ja torppaa. Aitat kuuluvat edelleen saman suvun omistukseen. Samalle paikalle Pietari Brahe 5.6.1640 myönsi kestikievaritalon oikeudet. Aitoista nuorempi on vuodelta 1769 ja sijaitsee alkuperäisellä paikallaan. Vanhempi aitta on rakennettu 1710 ja on alkujaan sijainnut noin 60 metriä etelämpänä nykyisestä paikastaan sekä oviseinusta pohjoiseen päin.

1700-luvulla ruis oli alueellamme tärkein talonpojan viljalaji. Rukiista saatiin leipää, mutta sitä käytettiin yleisesti myös maksuvälineenä. Niinpä aitat olivat talonpoikien ensimmäisiä rakennuksia, joihin laitettiin lukko. Monta aittaa pihapiirissä pidettiin vauraan talon merkkinä. Ruis kylvettiin maahan Pertun viikolla elokuun loppupuolella. 1700-luvulla laskettiin ruista tarvittavan 1,5 tynnyriä ihmistä kohden vuodessa eli 146 kg/v. Jyvien ohella vilja-aitassa voitiin säilyttää jauhoja kannellisessa puusaavissa ja pellavia yläorsilla, mikäli tilaa oli. Vilja-aitoissa ei koskaan nukuttu.

Rotat ja hiiret olivat aittojen epämieluisia vieraita, siksi oviin on tehty kissanluukku. Vielä nytkin aittojen ollessa viljattomina kissat pujahtavat tarkistamaan hiiritilanteen. Aitat ovat myös turvallisia poikasten pesäpaikkoja. Suomen sodan aikaan kasakat liikkuivat useamman kerran Karviassa. Ammusreijät vanhemman aitan seinässä arvellaan olevan tältä ajalta. Kerrotaan kasakoiden vuoden 1808 kesällä majailleen muutaman päivän kievarissa. Kenties talonväki pakeni kasakoita aitan suojaan. 1950-luvulla Satakunnan museon toimesta tutkittiin aitan ammusjälkiä ja siinä yhteydessä luultavasti viimeisetkin kuulat irrotettiin seinähirsistä.

Yhteystiedot

  • Kauraharjuntie 24, 39940 Karvia
Ostoskori
There are no products in the cart!
Välisumma
0,00 
Yhteensä
0,00 
Jatka ostoksia
0